Словенія видворить російське подружжя "сплячих шпигунів" за роботу на розвідку рф

Словенія видворить російське подружжя

Суд у Любляні, столиці Словенії, виніс вирок подружній парі з рф, засудивши їх до 19 місяців ув'язнення кожного за шпигунство та використання підроблених документів. Цей термін відповідає часу, який вони вже провели під вартою. Суд також ухвалив рішення про вислання росіян з країни, пише АР.

Вирок також містить заборону для "сплячих агентів" на повернення на території до Словенії упродовж п'яти років. 

Засуджені, які використовували імена Людвіг Гіш та Марія Роза Майєр Муньос, видавали себе за громадян Аргентини та проживали в Словенії з 2017 року. Насправді їх звати Артем Вікторович Дульцев та Анна Валеріївна Дульцева. Чоловік керував IT-стартапом, а дружина вела онлайн-галерею мистецтв.

За даними слідства, пара використовувала Любляну як базу для поїздок до сусідніх країн-членів НАТО та ЄС, де вони виконували завдання з Москви та передавали готівку іншим "сплячим агентам". Їх арешт відбувся у 2022 році.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що подружжя є оперативниками Служби зовнішньої розвідки рф, яка спеціалізується на вербуванні та підготовці агентів під прикриттям звичайних громадян західних країн.

У пари є двоє дітей, які навчалися в міжнародній школі Любляни. Судовий процес проходив за зачиненими дверима, без доступу громадськості.

Словенський телеканал N1 повідомляє, що Дульцеви можуть стати частиною масштабного обміну ув'язненими між рф, США, Німеччиною та Білоруссю. Ця інформація підкріплюється попередніми повідомленнями Wall Street Journal про можливий обмін Дульцевих на американців Пола Уілана та Евана Гершковича, засуджених у росії за шпигунство.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Молдова оголосила про вислання російського дипломата та викликала посла рф для висловлення офіційного протесту. Ці дії стали наслідком затримання двох молдовських чиновників на початку тижня за звинуваченням у державній зраді та змові.

 

Головне