Словаччина погодилася зняти заборону на імпорт зерна з України

Словаччина погодилася зняти заборону на імпорт зерна з України

Словаччина погодилася зняти заборону на імпорт зерна з України. Для цього міністри сільського господарства Словаччини та України домовилися про створення системи ліцензування торгівлі зерном.

Про це повідомило інформаційне агентство Reuters. Як зазначає Міністерство сільського господарства Словаччини, міністри домовилися про створення системи торгівлі зерном. Вона ґрунтується на видачі та контролю ліцензій.

"Поки цю систему не буде запущено і повністю протестовано, заборона на імпорт чотирьох товарів з України залишиться в силі", - повідомили у відомстві..

Україна також погодилася не подавати позов до СОТ, пише словацьке міністерство. Там не уточнили, як працюватиме система ліцензування.

Нагадаємо, Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону імпорту української агропродукції. За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, позов подано відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування СОТ.

Свириденко сподівається, що ці держави знімуть свої обмеження і “нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах”.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Румунії очікує від України презентації плану дій щодо заходів контролю за експортом зернових. Натомість 16 вересня Словаччина слідом за Угорщиною та Польщею оголосила про продовження заборони на ввезення української агропродукції. Словацький уряд продовжував заборону на ввезення з України чотирьох товарів, а саме пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику.

У Міністерстві сільського господарства та сільського розвитку Словацької Республіки пояснювали, що рішення пов’язане із захистом внутрішнього ринку та є реакцією на постанови сусідніх країн.

Головне