Словаччина відновила співпрацю з росією та Білоруссю у сфері культури

Словаччина відновила співпрацю з росією та Білоруссю у сфері культури

Міністерство культури Словаччини відновило співпрацю з росією та Білоруссю після практично дворічного періоду заборони, яка діяла з березня 2022 року.

Про це пишуть ряд словацьких ЗМІ.

Рішення про скасування обмежень, пов'язаних із агресією рф проти України, вступило в силу 15 січня. Міністерка культури Мартіна Шимковічова визначила, що "десятки військових конфліктів у світі не повинні призводити до покарання митців та культури за це".

Як відомо, 2 березня 2022 року через повномасштабне вторгнення росії в Україну, попередня міністерка культури Наталія Міланова заборонила організаціям та їхнім працівникам співпрацювати з рф та Білоруссю. 

Можливою була співпраця з конкретними особами з цих країн, які не мають стосунку до російської влади і "не підтримують режим, який стоїть за російською агресією проти України". Міланова зазначила, що заборона не означала повної заборони на російську культуру в Словаччині, де артисти та художники з росії, не пов’язані з офіційною Москвою, могли виступати, як і раніше. Тепер же знято обмеження саме на співпрацю з державними органами.

Шимковічова стала керівницею міністерства після того, як лідер партії Smer-SD, Роберт Фіцо, став головою словацького уряду 25 жовтня 2023 року.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрінеться з новообраним колегою зі Словаччини Робертом Фіцо вже в середу, 24 січня.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ЗСУ підтвердили захоплення росіянами селища Крохмальне на Харківщині.

Головне