Сирійці, сомалійці та єменці: Фінляндія заявила про рекордне число прохачів притулку, які йдуть через рф

Сирійці, сомалійці та єменці: Фінляндія заявила про рекордне число прохачів притулку, які йдуть через рф

Влада Фінляндії заявила про досі небувалу кількість мігрантів з третіх країн, серед яких Ірак, Ємен, Сомалі та Сирія, які без документів намагаються потрапити на фінську територію через росію. У Гельсінкі обвинуватили Москву в умисному скеруванню прохачів притулку до східного кордону країни, пише Reuters. 

Фінська прикордонна служба повідомила, що 13 листопада до кордону прибуло більш як 20 мігрантів без потрібних для його перетину документів, 14 числа - ще півсотні. Показник за два дні різко контрастує з даними за 3,5 місяці - від початку серпня і до 13 листопада - коли таких прохачів було зафіксовано всього близько 90 осіб.

"Це очевидно, що цим людям допомагають, а також їх супроводжують чи перевозять до кордону прикордонники", - сказав фінський прем'єр Петтері Орпо. 

Влада Фінляндії і до цього заявляла, що нарощування числа прохачів притулку, які до кордону країни прибувають транзитом через рф є формою тиску Москви на Гельсінкі. А відтак ще торік було прийнято законодавство, яке дає змогу владі у певних випадках ставити на паузу приймання заявок про надання притулку особам з третіх країн у разі якщо країна зіткнеться з явищем масової імміграції.

Як відомо, Фінляндія, яка з квітня 2023 року є країною-членом НАТО, має з росією спільну ділянку кордону, яка простягається на 1340 км. 

Нагадаємо, днями стало відомо, що Фінляндія висловила підтримку передачі Україні заморожених активів росіян за кордоном.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку російської повномасштабної агресії рф проти України Фінляндії передала нашій країні вже понад 2 млрд євро допомоги.  

 

 

 

Головне