Силовики в рф затримали громадянина Франції "за шпигунство": Макрон вже відреагував

Силовики в рф затримали громадянина Франції

Правоохоронні органи рф затримали в Москві громадянина Франції Лорана Вінатьє, який є співробітником Швейцарського Центру гуманітарного діалогу. Як пише Reuters, чоловіку закидають збір інформації про російську військову діяльність без реєстрації "іноземним агентом".

За даними Слідчого комітету росії, Вінатьє протягом кількох років збирав такі відомості, відвідуючи рф та проводячи зустрічі з російськими громадянами. Центр, в якому працює француз, підтвердив його затримання та заявив, що працює над отриманням більш детальної інформації та звільненням свого співробітника.

Як відомо, за тією статтею торік у грудні було затримано Алсу Курмашеву - редакторку татаро-башкирської служби "Радіо Свобода".

BBC пише, що Вінатьє з 2014 працює у женевському Центрі гуманітарного діалогу на посаді радника з організаційної діяльності в Україні. 
 
На інцидент із затриманням відреагував президент Франції Еммануель Макрон. Він підтвердив, що Париж про це знає та запевнив, що Париж докладатиме зусиль, щоб допомогти своєму співвітчизнику.

"Це один із наших співвітчизників, який працює на швейцарську неурядову організацію, що фінансується колишнім генсеком ООН Кофі Аннаном і займається дипломатичною діяльністю", – зауважив він. 
 
Французький лідер наголосив, що затриманому буде надано всю можливу консульську допомогу, передбачену в таких випадках.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російський суд  5 червня засудив Юрія Малєва - чоловіка з подвійним американсько-російським громадянством - до трьох з половиною років позбавлення волі за звинуваченням у "реабілітації нацизму".  Чоловіка заарештували торік у грудні за публікації в соціальних мережах, у яких він нібито паплюжив георгіївську стрічку. 

Головне