Швеція планує долучитися до розгортання військ НАТО у Латвії

Швеція планує долучитися до розгортання військ НАТО у Латвії

Уряд Швеції представив законопроєкт про розширення військової співпраці з НАТО у 2024 році. Про це повідомляє Euractive.

Згідно з документом, країна планує направити близько 600 військовослужбовців контрактної служби до Латвії, які діятимуть спільно з силами Альянсу під керівництвом Канади та у координації з Данією.

За словами міністра оборони Пола Йонсона, Швеція також надасть військові кораблі для постійних військово-морських сил НАТО на термін до шести місяців. Їхнім основним завданням буде розмінування та морське спостереження в Північній Атлантиці, з особливим фокусом на Північному та Балтійському морях.

Окрім цього, шведські ВПС виділять вісім винищувачів з екіпажами для посилення повітряного патрулювання НАТО в регіоні.

Експерти пов'язують такі кроки Швеції з посиленням загрози з боку росії, зокрема щодо стратегічно важливого острова Готланд у Балтійському морі.

Розташований за 300 км від російської бази в Калінінграді, острів має ключове значення для контролю над регіоном. Після російської агресії проти України Швеція значно посилила військову присутність на Готланді, провівши у квітні 2023 року наймасштабніші за 25 років навчання за участю польських і британських військ.

Очікується, що парламент ухвалить новий законопроєкт найближчими тижнями.

Як писали "Ми-Україна" раніше, впродовж 7 жовтня армія Ізраїлю зазнала втрат у наземній військовій операції на території Лівану.

 

Головне