Швейцарські пенсіонерки позиваються до ЄСПЛ проти свого уряду через клімат

Швейцарські пенсіонерки позиваються до ЄСПЛ проти свого уряду через клімат

Група людей похилого віку зі Швейцарії у середу, 29 березня, подала позов проти уряду до Європейського суду з прав людини. Місцеві пенсіонери обвинувачують владу у тому, що вона не вжила достатньо заходів стосовно кліматичних змін. 

Як пише AP, позов проти уряду подали активісти організації “Жінки літнього віку за захист клімату”. Загалом у ній нараховується близько 2000 учасниць, віком від 73 років. 

У позові вказано, що права жінок похилого віку притісняються найбільше у такій ситуації, оскільки їм важче переносити екстремальну спеку. 

“Було доведено, що ми, жінки похилого віку, особливо чутливі (до зміни клімату). Ми хворіємо трохи швидше через хвилі тепла, ніж літні чоловіки чи інші групи”, - розповіла одна з позивачок, 73-річна Розмарі Відлер-Ваелті.

Видання зазначає, що до суду у Страсбурзі жінки звернулись після того, як вичерпали усі можливі внутрішні юридичні можливості. Своїми діями вони сподіваюся створити прецедент для усіх держав, які є підписантами Європейської конвенції про права людини. 

"Ми подаємо до суду за наше право людини на життя. У цьому випадку ми хочемо трохи підштовхнути політиків до дії", - зазначила 78-річна Лоре Заблоньє з Цюриха. 

Вердикт у справі ЄСПЛ, як очікується, винесе наступного року. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, раніше цього місяця у США відбувся масштабний протест проти змін клімату. Вперше її ініціаторами та учасниками стали місцеві активісти літнього віку. Вони блокували банківські об’єкти та різали свої кредитки у знак протесту проти фінансування банками нафто- та газовидобування. 

Головне