Шили російські прапори для протестів: в Нігерії затримали кравців

Шили російські прапори для протестів: в Нігерії затримали кравців

Державна служба безпеки Нігерії повідомила про затримання групи кравців та їхніх "спонсорів" за виготовлення російських прапорів, які використовувалися під час антиурядових протестів у північних штатах країни. Як пише Reuters, ця подія підкреслює зростаюче занепокоєння щодо посилення впливу Кремля в Західній Африці.

За словами начальника штабу оборони Нігерії генерала Крістофера Муси, використання іноземних прапорів під час демонстрацій розцінюється як "зрадницький злочин". Він заявив про намір вжити серйозних заходів проти організаторів акцій.

Протести, які охопили країну з 1 серпня, були спрямовані проти економічних реформ президента Боли Тінубу. Ці реформи призвели до часткового скасування субсидій на паливо та електроенергію, девальвації валюти та зростання інфляції до рекордного за останні 30 років рівня.

У північних штатах Борно, Кадуна, Кано та Кацина демонстранти розмахували сотнями російських прапорів. Деякі учасники закликали до військового перевороту.

"Ми використовуємо російський прапор, бо уряд Тінубу нас не чує. Російські президенти завжди підтримують розвиток африканських країн, на відміну від інших",  - пояснив, один з протестувальників, 28-річний Лавал Кодо.

Посольство рф в Нігерії заперечило будь-яку причетність до цих подій, заявивши, що "уряд російської федерації та російські посадові особи не беруть участі в цій діяльності і жодним чином її не координують".

Як відомо, у Нігерії триває хвиля протестів, що розпочалася 1 серпня. Демонстранти вимагають від уряду рішучих дій у зв'язку з економічною кризою, стрімким зростанням цін та загрозою голоду. Чинний президент Бола Тінубу закликав до діалогу, обіцяючи стабілізувати економіку. Однак більшість протестувальників відкинули його аргументи як непереконливі. Опозиційні лідери, включаючи колишнього віце-президента Атіку Абубакара та Нобелівського лауреата Воле Шоїнку, підтримали протестний рух.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Малі оголосило про розірвання дипломатичних відносин з Україною, звинувативши Київ у нібито наданні розвідувальної інформації повстанцям, які атакували сили групи Вагнера в липні. У МЗС на дії малійського перехідного уряду відреагували.

Головне