СБУ затримала провокатора і його спільників, які закликали до спротиву мобілізації

СБУ затримала провокатора і його спільників, які закликали до спротиву мобілізації

Служба безпеки України повідомила про затримання відомого провокатора та його спільників, які закликали до збройного спротиву мобілізації. 

Як зазначили у СБУ, таким чином вдалося запобігти новим спробам розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні.

"У результаті превентивних заходів у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях нейтралізовано угруповання, яке працювало на зрив мобілізації та "зливало" дані українських військових.

Одним із організаторів злочинної групи був ексведучий популярних телепроєктів України, а наразі відомий блогер, який поширює прокремлівські наративи. До інформаційно-підривної діяльності на користь країни-агресора він залучив ще сімох спільників", - йдеться у повідомленні.

Серед фігурантів справи - так звані експерти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу. Всі вони закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників. Спеціально для цього було створено цілу мережу каналів та сторінок в YouTube, Telegram та Facebook (загальна аудиторія налічувала понад 600 тисяч користувачів), де публікувалися дописи з інструкціями, як ухилятися від призову.

Діяли зловмисники під виглядом журналістів. 

У фігурантів справи провели обшуки за місцями проживання, де було виявлено комп’ютерну техніку і мобільні телефони з доказами злочинів.

Двох організаторів угруповання затримали - блогера та його спільника-псевдоексперта. Їм оголосили підозри відповідно до ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Також за цією статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів даного угруповання.

Нині вирішується питання про оголошення підозр усім іншим фігурантам.

Як повідомляли "Ми-Україна", СБУ заочно повідомила про підозру Миколі Черкашину, керівнику так званого “медіа-холдингу днр”, який є одним з головних рупорів кремлівської пропаганди на тимчасово окупованій частині Донецької області.

Головне