СБУ затримала агента рф, який планував вбивство голови громадського формування в Одесі

СБУ затримала агента рф, який планував вбивство голови громадського формування в Одесі

Служба безпеки України та Національна поліція попередили замах на вбивство одеського бізнесмена та голови громадського формування з охорони правопорядку. Злочин був замовлений російськими спецслужбами з метою дестабілізації ситуації в регіоні.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, підозрюваний, 43-річний громадянин України, який раніше працював у службі безпеки одного з російських олігархів, отримав від російських спецслужб замовлення на вбивство одеського діяча. Його метою було показове вбивство активіста, який публічно підтримував мобілізацію в Україні. Таким чином, ворог прагнув посіяти паніку і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію.

Підозрюваний підшукав виконавця, якому пообіцяв 80 тисяч доларів США за вбивство, і передав йому детальну інформацію про жертву. Завдяки скоординованим діям правоохоронців, операцію вдалося попередити: вони інсценували вбивство, надавши підставному "кілеру" фото і відео з нібито вбитою жертвою, які були передані замовнику.

Під час затримання злочинець мав при собі бойову гранату Ф-1 та мобільний телефон із доказами листування з російським куратором. Затримання стало можливим після того, як замовник спробував передати "докази" виконаного завдання.

Крім того, слідство встановило, що після цього вбивства спецслужби рф планували замовити ліквідацію інших проукраїнських активістів.

Наразі йому повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 15, пп. 6, 11 ч. 2 ст. 115 (закінчений замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення);
  •  ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

 

Підозрюваному загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки викрила керівницю обласного центру медико-соціальної експертизи Миколаївської облради на корупційних схемах для ухилянтів.

Головне