СБУ оголосила підозру двом соратницям Путіна, які вивезли дітей з Херсона в рф

СБУ оголосила підозру двом соратницям Путіна, які вивезли дітей з Херсона в рф

Служба безпеки України оголосила підозру двом соратницям російського диктатора Володимира Путіна, які депортували українських дітей до Москви.

Як зазначили у пресцентрі СБУ, йдеться про депутатку державної думи рф Яну Лантратову та її спільницю Інну Варламову, яка є дружиною голови фракції у федеральних зборах росії Сергія Миронова.

"Фігурантки входять до близького оточення путіна та причетні до депортації українських дітей з тимчасово захоплених регіонів нашої держави.

За даними слідства, у період окупації Херсона зловмисниці примусово вивезли до росії двох неповнолітніх вихованців місцевого Будинку дитини. Мова йде про новонароджену дівчинку та дворічного хлопчика", - йдеться у повідомленні.

СБУ відомо, що перед депортацією Лантратова та Варламова приїхали до тоді ще окупованого Херсона, аби "оглянути" дітей. Зловмисниці навідались до міського дитбудинку та вивезли з нього двох малюків в рф нібито для оздоровлення.

"Насправді розслідування встановило, що депортовані діти не мали фізичних вад та не потребували медичного втручання. Після деокупації Херсона правоохоронці провели обшуки в Будинку дитини, де виявили фіктивні документи щодо вивезення неповнолітніх до рф з підписами Лантратової та Варламової", - наголосили у СБУ.

Служба безпеки України на підставі зібраних доказів оголосила обом фігуранткам підозри за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Нині зловмисниці перебувають на території росії, тож СБУ проводить комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Як повідомляли "Ми-Україна", Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що в Україну з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще три родини з дітьми.

Головне