Саміт миру може прискорити повернення окупованої ЗАЕС, - Галущенко

Саміт миру може прискорити повернення окупованої ЗАЕС, - Галущенко

Надзвичайна міжнародна підтримка, виражена через комюніке Глобального саміту миру у Швейцарії, прискорить процес повернення Україні окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

“Усі рішення, ухвалені на Генеральній конференції МАГАТЕ і Раді керуючих МАГАТЕ, містять чіткий меседж: росіяни мають повернути Запорізьку АЕС під контроль України”, - підкреслив міністр.

Він також наголосив на великій кількості підписів під комюніке, зокрема від більшості країн-членів ООН, які підтримують цей документ. Це, за словами Галущенка, значно сприятиме у швидшому поверненні атомної станції під український контроль.

“Представники всіх континентів узгодили свою підтримку щодо небезпеки, яку створює незаконне утримання атомного об'єкта окупаційною владою для ядерної та радіаційної безпеки”, - зазначив він.

Міністр підкреслив очевидність таких позицій, оскільки не можна допускати експлуатацію атомних об'єктів особами без відповідної ліцензії і міжнародного визнання.

“Тому це наближення рішення про повернення Запорізької АЕС під контроль України”, - підсумував Герман Галущенко.

Як писали "Ми-Україна" раніше, нові пошкодження енергетичних об'єктів у Запорізькій та Львівській областях матимуть вплив на всю енергосистему України.

Головне