Румунія офіційно затвердила умови імпорту українського зерна

Румунія офіційно затвердила умови імпорту українського зерна

Румунія затвердила умови імпорту зерна з України. Про це повідомив міністр з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Флорін Барбу.

Механізм погодили з Україною. Він захищає румунських фермерів від імпорту зерна з України. Відтак Румунія дозволяє імпорт пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої лише на підставі маркетингової угоди, яку має видати Міністерство сільського господарства і сільського розвитку. Таким чином, імпорт зернових буде можливим лише для румунських фермерів і переробників, які документально підтвердять, що їм потрібно зерно для поповнення запасів.

Румунські фермери та переробники, які бажають поповнити запаси, подають документи, що підтверджують необхідність імпорту. Комісія перевіряє документи та пропонує виводити договір на ринок чи ні. Потім орган, який перевіряє якість продукції, перевіряє зерно на безпечність і видає відповідний сертифікат. Після цього Міністерство сільського господарства видає фермеру або переробнику угоду на постачання необхідної йому кількості зерна. Термін дії маркетингової угоди спливає тоді, коли досягають необхідної кількості імпорту.

Румунія наголошує, що цей механізм погодили як з Україною, так і з румунськими фермерами.

Нагадаємо, заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в коментарі каналу "Ми-Україна" розповів деталі домовленостей з Румунією щодо зернового транзиту

За його словами, посилення співпраці двох країн щодо експорту збіжжя відбудеться найближчим часом.

"Зерно - це комплексе питання. По-перше, Румунія ще з самого початку так званої зернової кризи зайняла дуже конструктивну позицію. Вона ніколи, жодного дня не вводила обмеження на український експорт. І далі, коли Україна запропонувала свій конструктивний план, Румунія сприйняла цей план. Це після того вже, як Єврокомісія зняла своє ембарго. І сьогодні ми говорили з румунськими колегами, що дуже швидко вони цей план приймуть і будуть діяти, працювати з Україною вже по цьому плану. Це означає, що Румунія ніколи навіть не намагатиметься запровадити односторонні обмеження і не буде просити зробити це Єврокомісію", - заявив Жовква.

Як повідомляли "Ми-Україна", попри зрив росією "зернової угоди" та неодноразові погрози бити по суднах, які прямують до узбережжя України, вже 10 кораблів скористалися українським гуманітарним коридором в акваторії Чорного моря.

 

Головне