США підтримують розслідування воєнних злочинів рф у Гаазі, – Держдеп

США підтримують розслідування воєнних злочинів рф у Гаазі, – Держдеп

Сполучені Штати підтримують розслідування воєнних злочинів рф проти України у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі.

Про це повідомив офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Незадовго до цього газета The New York Times повідомила, що Пентагон блокує передачу матеріалів до МКС через побоювання створення прецеденту для подальшого притягнення до відповідальності американських військових.

У свою чергу Прайс зазначив, що США останніми роками працювали над перезавантаженням відносин з МКС. Адміністрація Дональда Трампа запроваджувала санкції проти чиновників суду за спробу розслідування можливих воєнних злочинів американських військових в Афганістані.

"Але ми не обговорюємо конкретні форми підтримки, яку можемо або не можемо надавати МКС. Ми не хочемо робити нічого, що може поставити під загрозу неупередженість розслідування, що може перешкодити забезпеченню правосуддя", - сказав він.

На запитання, чи вважають США, що МКС може проводити розслідування щодо РФ з огляду на те, що Росія не ратифікувала Римський статут, Прайс відповів:

"Ми підтримуємо розслідування, оголошене прокурором. Україна ‒ держава-учасниця МКС".

Нагадаємо, група американських сенаторів від обох партій Конгресу США внесли законопроект про введення ембарго на російський уран.

Законопроект допоможе Вашингтону відмовитися від залежності від уранового палива, що імпортується з росії. Співавторами законопроекту стали демократи Мартін Хайнрік та Кріс Кунс та республіканці Синтія Ламміс та Роджер Маршалл.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, українські військові минулої доби, 9 березня, відбили 102 атаки російських окупантів на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямах.

Головне