Російський наступ на Харківщині сповільнився, -  аналітики ISW 

Російський наступ на Харківщині сповільнився, -  аналітики ISW 

Упродовж останньої доби наступальна операція армії рф на Харківському напрямку помітно сповільнилась у темпі. Про це йдеться у свіжому звіті вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

Фахівці аналітичного центру вважають, що дії росіян відповідають попередній оцінці ISW, згідно з якою ворог не має наміру просуватись вглиб області, натомість працює над створення так званої "буферної зони" на прикордонні. 

Українські військові ще напередодні повідомляли про стабілізацію ситуації на вказаному відтинку фронту. Так, речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин розповів, що ЗС України розпочали "зачищати" прикордонний Вовчанськ, щоб там не було жодних активних штурмових груп ворога або окремих окупантів, які могли просочитися у місто і там заховатися. 

Аналітики також наводять дані українських та російських джерел стосовно зміни тактики окупантів на Харківщини. Вони уточнили, що загарбники стали застосовувати малі штурмові групи, чисельність не більше п'яти осіб, для проникнення до позицій Сил оборони України "перед злиттям з іншими невеликими штурмовими групами для об’єднання у більшу ударну групу". Ця тактика, за оцінкою, призведе до зростання втрат рф як в особовому складі, так і техніці. 

За даними Генштабу ЗСУ, росіяни зазнають величезних втрат під час свого наступу на Харківщину. 

"Передбачуваний рівень втрат може відповідати загалом повільнішому темпу наступальних операцій. Якщо темпи російських операцій залишаться відносно нижчими, російські війська, ймовірно, зосередяться на зміцненні нових позицій і нарощуванні бічного виступу в Харківській області шляхом злиття Липцівського та Вовчанського напрямків і створення «буферної зони» в прикордонній зоні, а не просування далі вглиб області, як раніше оцінювало ISW", - йдеться у звіті. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Нацгвардії зафіксували, що останніми днями на Харківському напрямку спостерігається значне зменшення долучення ворогом до наступальних броньованої техніки. Упродовж 10-11 травня бронетехніки ворога на полі бою було набагато більше. 

 

Головне