Російський хлібзавод у Тамбові випускає дрони для армії рф

Російський хлібзавод у Тамбові випускає дрони для армії рф

З конвеєрів Тамбовського хлібокомбінату сходять не лише свіжовипечені хлібини, а і безпілотники для російської армії. Як пише FT, це не могло не привернути увагу США, які у грудні внесли підприємство у санкційний список. 

Випускати дрони хлібзавод став ще торік взимку. Для виробництва карбонових рам для БпЛА, а також кріплень для антен та камер використовуються 3D-принтери. 

Росіяни цього не приховують, сюжет про збирання безпілотників на потужностях хлібокомбінату показали на центральному телебаченню рф. У відео з пекарні журналіст демонструє виготовлені дрон "Бекас" поруч із хлібинами та додає, що "вони навіть пахнуть свіжим хлібом". 

Більшість комплектуючих до цих БпЛА закуповуються через інтернет. За місяць, як заявляє керівництво заводу, виходить виготовити до 250 апаратів. 

Директор Тамбовського хлібокомбінату Юрій Чичерін розповів росЗМІ, що потрапляння до санкційного списку США стало великим досягненням для підприємства.

"Ми пишаємося, ми раді. Коли ще хтось говоритиме про наш завод на такому міжнародному рівні?", - зазначив він. 

FT зазначає, що випуск дронів хлібзаводів є "яскравим прикладом прагнення Кремля залучити громадянську промисловість до виробництва продукції для передової, оскільки війна дедалі більше домінує у російській економіці". Вже майже півтисячі російських компаній легкої промисловості перейшли на виробництво обладнання для армії. Так наприклад, завод у Набережний Челнах, який раніше випуска ключки дл яхокею тепер штампує бронежилети для солдат армії рф. Завод сільськогосподарського устаткування у Воронежі перейшов на випуск обладнання для розмінування та біноклів. 

Нагадаємо, у Мінстратегпромі повідомили про налагодження в Україні виробництва великої лінійки безпілотників, серед яких і БпЛА для скидів, так і дронів-камікадзе. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні 2023 року Україна виготовила більш як 50 000 FPV-дронів.
 

Головне