Російські окупанти використовують Starlink у війні проти України, — Defense One

Російські окупанти використовують Starlink у війні проти України, — Defense One

Російські окупанти використовують на війні в Україні інтернет-супутники Starlink, які належать компанії американського мільярдера Ілона Маска SpaceX.

Про це повідомило видання Defense One з посиланням на українські джерела, які надали інформацію на умовах анонімності. Як зазначається, українські війська вперше з'ясували, що загарбники використовують десятки супутників Starlink кілька місяців тому. Водночас друге джерело підтвердило це і зазначило, що їх використання зростає.

"Коли у них будуть сотні, нам буде важко жити", – пояснило джерело виданню. 

Крім того, російські волонтерські групи, які підтримують вторгнення в Україну, вже також продемонстрували термінали Starlink. Їх придбали для армійських підрозділів. Речник Міністерства оборони США Джефф Юргенсен заявив, що офіційні особи США знають про цю інформацію. Наразі вони направили запитання до "наших українських партнерів для отримання будь-якої поточної оперативної інформації щодо подібної діяльності супутникового зв’язку".

При цьому у SpaceX зазначили, що компанія "не веде жодного бізнесу з російським урядом чи його військовими". Водночас кілька російських компаній рекламують Starlink для продажу.

"Якщо російські магазини стверджують, що продають Starlink для обслуговування в цій країні, вони обманюють своїх клієнтів", - повідомили в SpaceX.

Джерела розповіли, що росіяни можуть легко придбати американські супутники через посередників за кордоном. Потім вони мають змогу передати їх своїй армії. Якщо компанія отримає інформацію, що Starlink використовується підсанкційною або неавторизованою стороною, вони проведуть розслідування та деактивують платформи супутникового зв'язку, повідомили в SpaceX.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Tesla і SpaceX знали, що Ілон Маск вживає наркотики, але нічого з цим не робили. Деякі з топменеджерів вживали разом із Маском, щоб "не засмучувати" його. 

Головне