Росіяни нищать українські храми та катують священнослужителів на ТОТ, – Інститут релігійної свободи

Росіяни нищать українські храми та катують священнослужителів на ТОТ, – Інститут релігійної свободи

Від початку широкомасштабного російського вторгнення на території України окупанти вщент знищили або пошкодили близько 630 релігійних споруд. Як свідчать дані, зібрані фахівцями Інституту релігійної свободи, найбільше таких об'єктів постраждало у Донецькій, Луганській та Херсонській областях. 

Церкви, синагоги, мечеті, костьоли та інші релігійні споруди головним чином зазнали шкоди в результаті ракетних ударів, атак дронами-камікадзе та обстрілів артилерією. 

"Деякі були навмисно розграбовані російськими військовими, закриті або перепрофільовані в адміністративні будівлі окупаційною владою", - йдеться у звіті. 

Руйнування росіянами релігійних споруд: де храмів постраждало найбільше

  • Донеччина - зруйновано або пошкоджено не менше 146 об'єктів,
  • Луганщина - понад 83, 
  • Херсонщина - як мінімум 78, 
  • Київщина - 73,
  • Харківщина - 62, 
  • Запоріжжя - 51 
  • Миколаївщина - 41. 

В розрізі конфесійної приналежності найбільше руйнувань зазнали православні церкви - попередньо, йдеться про 246. Своєю чергою, більша частка з них припадає на споруди Українській Православній Церкві (УПЦ МП) - 187, понищених храмів Православної Церкви України (ПЦУ) нараховується як мінімум 59. 

На захоплених ворогом українських територіях релігійних діячів продовжують увʼязнювати, катувати та вбивати. 

"Кремль використовує релігію, зокрема російські релігійні центри, як інструмент війни проти України. Окрім пропаганди ненависті до українців, російська влада на окупованих територіях України часто практикує свавільні арешти та ув’язнення, тортури та навіть вбивства українських релігійних діячів. Репресій зазнають ті священники, пастори, імами тощо, які не погодилися на колабораційну діяльність та відмовилися підпорядкуватися російським релігійним центрам", - розповів очільник Інституту релігійної свободи Олександр Заєць. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, 28 лютого окупанти обстріляли церкву Ісуса Христа у Куп'янську на Харківщині. Внаслідок влучання у святиню загинув 58-річний пастор.

Доєднуйтесь до збору, на БпЛА "Сич" для підрозділів ГУР МОУ:

  • Посилання на банку: https://send.monobank.ua/jar/35fgFkrftr
  • Номер картки банки: 5375 4112 1361 1622

Головне