Росіяни не можуть відремонтувати свої НПЗ після ударів через санкції

Росіяни не можуть відремонтувати свої НПЗ після ударів через санкції

Прицільні "прильоти" українських дронів по російських нафтопереробних потужностях вивели з ладу комплектуючі, відремонтували або виготовити які можуть лише іноземні компанії. Ті, своєю чергою, після повномасштабного вторгнення рф в Україні припинили з агресором будь-яку співпрацю, пише Reuters. 

Так, наприклад, на НПЗ НОРСІ поблизу Нижнього Новгорода, який належить "Лукойлу", уражено установку з виробництва бензину. За даними п'яти джерел видання, лише одна компанія у світі, яка знає як її полагодити, проте вона американська. Йдеться про інжинірингову фірму UOP, яка вже два роки не працює з країною-окупантом. В компанії наголосили, що не постачала в рф жодного устаткування, запчастин, продуктів чи послуг з лютого 2022 року. 

"Вони (інженери) носилися в пошуках запчастин і нічого не знайшли. Потім весь блок просто зупинився", - повідомив один зі співрозмовників інформагентства, наближений до "Лукойлу". 

Через це виробництво бензину на потужностях НОРСІ обвалилось на 40%. 

У матеріалі наголошується, що приклад цього НПЗ яскраво демонструє коло проблем в російській нафтопереробній галузі після українських атак. Усі ці заводи в рф зводилися з допомогою інжинірингових компанії з Європи та США. 

"Якщо потік дронів продовжиться такими ж темпами, а російська протиповітряна оборона не покращиться, Україна зможе скоротити обсяги нафтопереробки в рф швидше, ніж російські фірми зможуть їх відремонтувати", - прокоментував події експерт з російської енергетичної галузі Сергій Вакуленко. 

Потужність НПЗ НОРСІ становить 405 000 тонн бензину на місяць, що еквівалентно 11% від сукупного його виробництва в рф. Поточний збій на підприємстві обійдеться "Лукойлу" у практично 100 млн доларів витраченої вигоди щомісячно.

Як писав "Ми-Україна" раніше, частина безпілотників, які Україна застосовує для атак по нафтопереробних потужностях рф, оснащена технологіями штучного інтелекту, зокрема так званим "машинним зором"
    
 

 

Головне