росія знищила понад 200 мільйонів українських книжок під час війни

росія знищила понад 200 мільйонів українських книжок під час війни

Армія рф завдала збитків культурній спадщині України, особливо бібліотекам, які є частиною освітньої та культурної інфраструктури. За час повномасштабної агресії російськими військами було знищено або пошкоджено близько тисячі бібліотек.

Про це повідомляє Офіс уповноваженого із захисту державної мови.

У результаті вторгнення рф на територію України втрачено понад 200 мільйонів книг, включно з художньою, навчальною та історичною літературою.

“За час повномасштабного вторгнення російськими злочинцями знищено або пошкоджено майже тисячу бібліотек, а з ними - понад 200 мільйонів українських книжок. Наша мета - максимально поновити бібліотечні фонди та утвердити це як пріоритет держави”, - йдеться у повідомленні.

Задля відновлення культурного життя у постраждалих регіонах ініційовано проєкт "Вільні читають українською", який спрямований на оновлення бібліотечних фондів. Зокрема проєкт спрямований на відновлення книжок, в укриттях та в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській та Сумській областях.

“Окрема подяка тим бібліотекам, які долучились до розбудови мережі курсів з опанування української мови. Створюючи кращі умови для розвитку, всебічного функціонування та популяризації української мови як державної, ми зміцнюємо нашу єдність та посилюємо національну безпеку”, - зазначили у Офісі уповноваженого із захисту державної мови.

Нагадаємо, збитки України від привласнення зерна попередньо оцінюються у понад 30 мільярдів гривень, проте ця цифра не є остаточною.

Як писав “Ми-Україна” раніше, українські та чеські правоохоронці за підтримки Євроюсту провели успішну міжнародну операцію з викриття масштабної шахрайської схеми.

Головне