росія не зупиниться, навіть якщо програє війну, - голова МЗС Латвії

росія не зупиниться, навіть якщо програє війну, - голова МЗС Латвії

Країнам Заходу потрібна довгострокова комплексна стратегія стримування росії, оскільки не залежно від того, виграє вони чи програє в Україні, Москва шукатиме для себе нові цілі. На цьому в інтерв'ю FT наголосив голова МЗС Латвії Кріш'яніс Каріньш.

"Якщо Україна поверне собі територію, росія, як і раніше, буде загрозою. Це означає, що нам необхідно скоригувати наше мислення на довгострокову перспективу... росія не зупиниться, росію можна лише зупинити. Зупинка рф в Україні не означає, що все закінчено. Це просто означає, що нам доведеться продовжувати. Ось що важливо для НАТО: нам доведеться працювати над довгостроковою стратегією стримування рф", - заявив він.

Міністр підкреслив, що Заходу слід зайнятися своє "оборонкою" вже зараз, зокрема здійснити стандартизацію різних систем озброєння та боєприпасів до них. Це дасть змогу забезпечити ширше спільне використання снарядів та артилерії між союзниками та партнерами.

"Щойно війна закінчиться, військова машина почне відновлюватися. росія прагнутиме спровокувати та створити труднощі на своєму кордоні. Ми це знаємо. Ми повинні переконатися з боку НАТО, що ймовірність будь-яких інцидентів просто виключена завдяки нашій рішучості та нашим інвестиціям в оборону", - підкреслив Каріньш.

Латвійський міністр зазначив, що Кремль робить все, аби посіяти на Заході думку про "розділеність" союзників та партнерів стосовно питання подальшої підтримки України.

"росія намагається посіяти серед нас сумніви. . . Але Путіну вдалося надихнути нове життя в НАТО. На сьогоднішній день нам вдалося домовитися з усіх питань щодо України", - зазначив він.

Нагадаємо, цьогоріч Латвія зосередить особливу увагу на зміцненні своєї військової інфраструктури на кордонах з росією та Білоруссю. Президент країни Едгар Рінкевичс наголосив, що сам по собі паркан, зведений на кордоні, не здатен захистити латвійську територію від серйозних військових загроз з боку країн-агресорок. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова Міноборони Нідерландів Кайса Оллонґре заявила, що країни Європи мають бути готовими "до бою".

Головне