росія готує заколот в Молдові: США, Канада і Велика Британія попередили про плани Кремля

росія готує заколот в Молдові: США, Канада і Велика Британія попередили про плани Кремля

росія планує організувати в Молдові заколот, якщо проросійський кандидат не переможе на майбутніх президентських виборах. Про це повідомили у спільній заяві урядів США, Канади та Великої Британії.

"Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени. Вони мають намір розпалити протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе", — зазначається у повідомленні.

Кремль прагне підірвати демократичні інститути Молдови напередодні виборів і референдуму щодо шляху Молдови до членства в ЄС, що пройдуть у жовтні 2024 року.

росія може вплинути на результати виборів і розпалити протести у країні, якщо там не переможе проросійський кандидат.

"росія намагається сформувати у жителів Молдови негативне ставлення до урядів західних країн, молдовської влади та її спроможності приєднатися до Європейського Союзу. Паралельно із цим рф намагається зруйнувати віру населення у спроможність Молдови підтримувати власну безпеку і верховенство права", — ідеться у спільній заяві країн.

Нагадаємо, Пентагон продовжив контракт зі SpaceX Ілона Маска про надання інтернет-послуг Starlink в Україні ще на шість місяців, до 30 листопада. Про це повідомила прессекретарка Командування космічних систем Бонні Пойндекстер.

Як писали "Ми-Україна" раніше, у межах нової безпекової угоди між Україною та США, американська сторона зобов'язалася надавати військову підтримку нашій країні протягом 10 років. Угода також містить положення про механізм екстреного реагування у разі відновлення російської агресії після перемоги України, повідомив в ефірі "Ми-Україна" заступник керівника Офісу Президента Андрій Жовква. 

Головне