росія буде готова атакувати НАТО через два-три роки, - норвезький главком

росія буде готова атакувати НАТО через два-три роки, - норвезький главком

Північноатлантичний альянс має не більше трьох років на підготовку, перш ніж росія зможе відновити свою здатність завдавати збройних ударів по країнах-членах блоку. На цьому наголосив очільник ЗС Норвегії Ейрік Крістофферсен, пише Sky News.

Його коментарі, як зазначає видання, є черговим нагадуванням про те, що попри суттєві втрати в Україні, Москва залишається серйозною загрозою для безпеки в Європі.

За словами Крістофферсена, попередні оцінки, які відводили рф до 10 років на відновлення військового потенціалу, можуть виявитися занадто оптимістичними. 

"У якийсь момент хтось сказав, що це займе 10 років, але я думаю, що ми повернулися до терміну менш як 10 років через промислову базу, яка зараз працює в рф", - зауважив генерал. 

Це означає, що у НАТО є обмежене вікно можливостей - приблизно два-три роки - для відновлення власних сил та поповнення запасів озброєння і техніки. При цьому Альянс має продовжувати надавати військову підтримку Україні, яка стримує агресію Кремля ціною величезних жертв та руйнувань.

Заклик норвезького генерала є дзвінком для країн-членів НАТО, які мають активізувати зусилля з нарощування обороноздатності та досягнення цільових показників витрат на оборону. Сама Норвегія, яка є членом альянсу з моменту його заснування в 1949 році, вже збільшила свої військові витрати з початку війни в Україні та планує досягти 2% ВВП у 2024 році з подальшим зростанням до 2,7% до 2030 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч взимку голова Міноборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни Європи та НАТО можуть особисто зіткнутись з російською агресією вже за п'ять-вісім років

Головне