Рівень народжуваності в Китаї торік впав до рекордно низького рівня

Рівень народжуваності в Китаї торік впав до рекордно низького рівня

Народжуваність в Китаї за підсумками минулого року обвалилась до небаченого мінімуму. Індекс фертильності впав до рівня 1,09. Про це повідомило китайське видання National Business Daily, пише Reuters.

Дані Китайського центру досліджень народонаселення та розвитку говорять про найнижчий рівень народжуваності серед країн із населенням понад 100 мільйонів людей. Показник вже є одним із найнижчих у світі поряд із Південною Кореєю, Тайванем, Гонконгом та Сінгапуром.

Видання зазначає, що жінки обирають не заводити дітей або відкладають це на потім з огляду на високі витрати на догляд за дітьми та необхідність припинити свою кар'єру. У КНР процвітає гендерна дискримінація та традиційні стереотипи про жінок, які піклуються про своїх дітей. Останніми місцями влада дещо змінила риторика щодо необхідності справедливого поділу обов'язків з виховання дітей, але відпустка по догляду за дитиною, як і раніше, обмежена в більшості провінцій.

Так, наприклад, у Гонконзі, за даним Асоціації планування сім'ї, кількість бездітних жінок у районі виросла у понад двічі порівняно з п'ятьма роками раніше.

Як відомо, цієї весни стурбовані ситуацією китайські чиновники висунули більше як 20 рекомендацій, які могли б посприяти підвищенню народжуваності. Серед озвучених пропозицій: виплата субсидій родинам на першу дитину (нині в КНР її дають на другу та третю дитину); розширення безплатної освіти; вдосконалення програми лікування безпліддя; скасування державних обмежень на кількість дітей в сім’ях та інші.

Як писав "Ми-Україна" раніше, психологиня Віра Романова розповіла, наскільки знижується рівень фертильності через війну.

Головне