рф незаконно утримує 4396 українських дітей-сиріт: як їх повертатимемо

рф незаконно утримує 4396 українських дітей-сиріт: як їх повертатимемо

Російська федерація, станом на 10 квітня, незаконно утримує 4396 дітей-сиріт з України. Частина з них нині перебуває на територіях, які тимчасово перебувають під контролем армії рф, решту - було вивезено в росію.

Такі дані навела віцепрем’єрка Ірина Верещук. За її словами, наразі формується міжнародна коаліція для їх повернення, а також покарання винних у злочинах проти дітей.

"У цій справі нам дуже важлива допомога світової спільноти. Наразі вже формується пул міжнародних лідерів, які висловили свою публічну підтримку такій коаліції. Серед них Урсула фон дер Ляєн, Матеуш Моравецький та інші. Також має бути посередник. Ним може бути будь-хто: Міжнародний Комітет Червоного Хреста, УВКБ ООН, ЮНІСЕФ тощо. Сподіваюся, що незабаром така платформа почне діяти", – розповіла Верещук.

За даними керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, лише за офіційними даними, як мінімум 20 000 дітей були примусово депортовані російськими окупантами з тимчасово захоплених територій та силоміць передані в російські сім’ї.

Він наголосив, що Україна вже активно працює над їхнім поверненням та додав, що наша країна потребує у цьому питанні міжнародної правової підтримки.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна. Також видано ордер на арешт уповноваженої президента росії з прав дитини Марії Олексіївни Львової-Бєлової. У заяві вказано, що є “обґрунтовані підстави” вважати, що Львова-Бєлова “несе індивідуальну кримінальну відповідальність” за “воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до рф”.

Як писав “Ми-Україна” раніше, СБУ повідомила про підозру колаборантці-власниці турфірми. Вона допомогла росії депортувати понад 1000 українських дітей.

Головне