Референдум в Узбекистані: народ обирає, чи "обнулити" терміни чинного президента

Референдум в Узбекистані: народ обирає, чи

В Узбекистані у неділю, 30 квітня, відбувається референдум щодо зміни Конституції. Запропоновані поправки передбачають, що основний закон країни буде оновлено на 65%, усього заплановано внесення 27 нових статей.

Конституційний референдум в Узбекистані 30 квітня: за які зміни голосуватиме народ

  • Продовження терміну повноважень глави держави. Цим пунктом передбачено подовження терміну президентських повноважень до семи років з п'яти нині. Окрім того, президентські терміни чинного лідера Шавката Мірзійоєва будуть "обнулені", що дасть його змогу залишатися при владі в Узбекистані до 2040 року.
  • Посилення соціального захисту населення.
  • Скасування смертної кари.
  • Закріплення права приватної власності на землю.
  • Заборона на дитячу працю та інші.

На голосуванні людей не питатимуть по кожному пункту окремо, на бланку буде єдине питання за усі зміни одразу. Відповісти можна лише "за" або "проти".

Як пише DW, те, що влада в Ташкенті намагатиметься внести зміни до конституції, не стало сюрпризом для експертів.

"Це було для всіх спостерігачів очікуваним ходом - такий "план А" щодо транзиту влади від самого себе до самого себе", - прокоментував аналітик Фонду Карнегі Темур Умаров.

Він наголосив, що за приклад влада взяла досвід низки інших авторитарних країн, які таке здійснювали раніше.

"У новій запропонованій редакції узбецької конституції є окремий пункт, в якому йдеться, що вищі чиновники, включаючи президента, мають право переобратися з нуля. У цьому сенсі нова конституція має короткострокові цілі: Мірзійоєва використовує її вже незабаром у своїх особистих інтересах", – пояснив аналітик.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Україні з 1 травня скасують обов’язкове включення водіями денних ходових вогнів автомобіля, або в разі їх відсутності – ближнього світла фар у денний час під час руху поза населеними пунктами.

Головне