Путін вперше за майже чверть століття їде в КНДР: що відомо про його візит до Кім Чен Ина

Путін вперше за майже чверть століття їде в КНДР: що відомо про його візит до Кім Чен Ина

Російський диктатор Володимир Путін вперше за 24-річний період відвідає Північну Корею, де зустрінеться з лідером КНДР Кім Чен Ином на тлі зростаючої ізоляції Москви на світовій арені через вторгнення в Україну. Про це пише Independent.

Востаннє лідери російського та північнокорейського режимів бачилися торік у вересні. Путін і Кім тоді зустрічалися на Далекому Сході рф, після чого Пхеньян надав Москві мільйони життєво важливих артилерійських снарядів для продовження війни в Україні. Під час тієї голова КНДР запросив колегу здійснити свій перший з липня 2000 року візит в країну. Кремль оголосив, що Путін прийме цю пропозицію під час дводенної поїздки, яка розпочнеться у вівторок, 18 червня.

МЗС Південної Кореї застерегло, що цей візит не повинен призвести до розширення військового співробітництва між Пхеньяном і Москвою, яке порушує резолюції ООН. Однак Москва заявила, що розвиватиме відносини так, як сама обере, і жодна країна, насамперед США, не вказуватиме їй, що робити.

РосЗМІ повідомили, що в ході час візиту росія і Північна Корея можуть підписати угоду про партнерство, яка серед іншого включатиме питання безпеки.

"Список країн, які бажають вітати Путіна, коротший, ніж будь-коли, але для Кім Чен Ина цей візит - перемога", - прокоментував візит професор сеульського університету Іхва Лейф-Ерік Іслі.

Він пояснив, що приїзд Путіна не лише "підвищить статус КНДР серед країн, які виступають проти міжнародного порядку під проводом США, але й допоможе посилити внутрішню легітимність Кіма".

За словами Дженні Таун з американської програми 38 North, яка відстежує події у КНДР, відносини з Москвою приносять Пхеньяну "негайні та відчутні результати" з точки зору економічного, військового та сільськогосподарського співробітництва і торгівлі, яких дві країни не мали з 1990-х років.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого тижня МО Південної Кореї заявило, що північний сусід відправив в рф майже п'ять мільйонів артилерійських снарядів у контейнерах. 

Головне