Путін поїде до Ердогана в Туреччину у серпні

Путін поїде до Ердогана в Туреччину у серпні

Турецький та російський президенти Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путіна в ході сьогоднішньої телефонної розмови домовилися про візит лідера рф в Туреччину. Про це пише Hurriet.

Окрім того, сторони також обговорювали майбутнє Чорноморської зернової ініціативи. При цьому Ердоган вчергове заявив, що Анкара продовжить докладати інтенсивних зусиль для відновлення угоди.

Своєю чергою, пресслужба Кремля за підсумками розмови двох лідерів повідомила, що Путін висловив готовність до відродження "зернової угоди". Проте, як вказано у повідомленні, лише після того, як західні країни виконають свої зобов'язання перед рф.

"Зокрема, В.В.Путін виклав принципову позицію росії у зв'язку із припиненням дії «пакетних» угод про вивезення українського зерна з чорноморських портів та розблокування постачання російського продовольства та добрив", - вказано у повідомленні.

Як відомо,  Кремль заявив про одноосібний вихід росії з угоди за посередництва ООН і Туреччини, яка дозволяла безпечний експорт українського зерна Чорним морем. Окрім того, агресор оголосив про відкликання гарантії безпечного судноплавства. Про можливість такого повороту в Москві багато разів заявляли вголос і справа не у зруйнованому прольоті Кримського мосту, а в перешкодах російській торгівлі аграрною сировиною та добривами. Санкції ускладнили її організацію і росі висунула низку умов до виконання

Нагадаємо, невдовзі після оголошення росією про вихід з "зернової угоди" Ердоган заявив, що переконаний у тому, що його російський колега хоче її продовження.  Тоді ж він додав, що хоче обговорити питання “зернового коридору” під час очікуваного візиту Путіна до Туреччини у серпні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Єгипту  Абдель Фаттах ас-Сісі під час саміту росія-Африка заявив про необхідність поновлення “зернової ініціативи”, сказав, що не вітає одноосібний вихід рф з угоди та підкреслив, що попри ускладнену логістику, і надалі шукатиме спосіб купувати українське зерно.

Головне