Путін мимоволі став ключовим каталізатором розширення ЄС, - прем'єр Хорватії

Путін мимоволі став ключовим каталізатором розширення ЄС, - прем'єр Хорватії

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович заявив, що війна рф проти України стала ключовим фактором, який прискорив процес розширення Європейського Союзу. У інтерв'ю Bloomberg TV він підкреслив, що з 24 лютого 2022 року відбувся стратегічний зсув у європейських столицях, які стали більш відкритими до ідеї розширення.

Пленкович іронічно зазначив, що російський диктатор Володимир Путін став "найбільшим прихильником розширення" ЄС, оскільки саме його дії підштовхнули більшу кількість країн прагнути до членства у блоці.

Як відомо, у червні ЄС погодився розпочати переговори про членство з Україною та Молдовою, а також з Боснією і Герцеговиною. Ще п'ять країн Західних Балкан знаходяться на різних етапах процесу вступу. Пленкович висловив готовність Хорватії підтримувати прогрес сусідніх країн у цьому напрямку.

Прем'єр-міністр Хорватії анонсував проведення саміт у Дубровнику на початку наступного місяця, в якому візьме участь президент Володимир Зеленський та лідери країн Південно-Східної Європи. Мета заходу - продемонструвати солідарність з Україною та підтримати її прагнення до свободи, територіальної цілісності та економічного функціонування в складних обставинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО буде в безпеці, коли Україна стане його повноправним членом, - МЗС Болгарії

Як писав "Ми-Україна" раніше, кандидатка у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським заявила, що Путін може напасти на Польщу, країни Балтії та інших союзників НАТО.

Головне