Проєкт століття: археологи збираються відновити найменшу з пірамід Гізи

Проєкт століття: археологи збираються відновити найменшу з пірамід Гізи

Археологічна місія, яка об'єднала фахівців з Єгипту та Японії, збирається відновити одну з комплексу стародавніх пірамід на плато Гіза. Повертати первісний вигляд будуть найнижчій піраміді фараона Менкаура, пише CBS News. 

Генсекретар Вищої ради у справах старожитностей Єгипту доктор Мостафа Вазірі заявив, що це стане справжнім "проєктом століття" та "подарунком Єгипту світові у XXI сторіччі". 

Він наголосив, що з усіх 124 єгипетських пірамід лише ця - збудована близько 2150 до н.е. - мала зовнішню оболонку з гранітних блоків. На сьогодні на ній залишилось всього 5-8 рядів цих блоків унизу конструкції, тоді як початково їх нараховувалось до 18. 

Чому та яким чином з піраміди впали блоки достеменно невідомо і нині. Низка фахівців допускає, що цей процес розпочався близько 800 років тому, а відтак, блоки зовнішньої оболонки мають бути "поховані" вздовж всієї основи піраміди. 

Проєкт із відновлення стародавньої пам'ятки викликав захоплення не в усіх. Частина науковців застерігає, що розкопки та реконструкція можуть нашкодити об'єкту ще більше.

«Жодні дії не будуть робитися до завершення дослідження, і жодні блоки не будуть встановлюватися до того часу, поки комітет не прийме такого рішення", - заспокоїв Вазірі.

За його оцінкою, на процес вивчення гранітних блоків, зокрема їх лазерне сканування, а також підняття та закріплення на піраміді піде не менше трьох років .

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Болоньї триває підготовка до обвалення однієї з двох знаменитих веж, які були зведені більш як 900 років тому. Йдеться про вежу Гарізенда, яка разом з сусідньою вежею Азінеллі є візитівками італійського міста. 
 - 

 
 

 

 

Головне