Президент Чехії: Вікно можливостей на фронті є до кінця року, а потім переговори

Президент Чехії: Вікно можливостей на фронті є до кінця року, а потім переговори

Президент Чехії Петр Павел заявив, що "вікно можливостей" для Збройних сил України на полі бою є до кінця 2023 року. Однак потім мають початися переговори. Так, будь-які досягнення українців стануть перевагою.

Про це чеський лідер розповів під час дискусії на експертному форумі на полях саміту НАТО у Вільнюсі, передає "Європейська правда". За його словами, "вікно можливостей" для військового просування України зачиниться до кінця року.

При цьому, як зауважив Павел, партнери з часом знизять свій рівень військової підтримки України. 

"Ми повинні дивитися реалістично: вікно можливостей більш-менш закриється до кінця цього року. Не лише через зимові умови, але також через прийдешні вибори в Україні, росії, США... Ми також побачимо ще одне зниження готовності масово підтримувати Україну більшою кількістю зброї", - пояснив президент Чехії.

Він зазначив, що всі ці умови, ймовірно, приведуть до певних висновків. Зокрема, "що б не було досягнуто до кінця цього року, це буде основою для переговорів".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Чехія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси “Куб” радянського виробництва та необхідні для них ракети. За словами президента країни, наразі у стадії постачання знаходяться два ЗРК “Куб” із відносно великою кількістю ракет. Україна зможе одразу використати цю зброю, адже має навчених для такого типу техніки бійців.

Павел також додав, що Україна вже отримала від Чехії близько 100 танків, стільки ж бронетехніки та багато боєприпасів. Крім того, вирішальним чинником для України є забезпечення достатньою кількістю бронетехніки та боєприпасів

Головне