Президентці Гондурасу загрожує відставка через скандальне відео

Президентці Гондурасу загрожує відставка через скандальне відео

Політична ситуація в Гондурасі загострилася після появи відеозапису, на якому нібито зафіксовано зятя президентки Сіомари Кастро, який обговорює пожертви на виборчу кампанію з наркоторговцями понад десять років тому.

Відео призвело до закликів про відставку лідерки країни з боку провідних активістів по боротьбі з корупцією, пише Reuters.

Габріела Кастельянос, голова Національної ради з боротьби з корупцією, у відкритому листі закликала Кастро піти у відставку через "серйозні звинувачення у незаконному обігу наркотиків, висунуті проти (вашого) сімейного кола". Антикорупціонерка попередила, що подальше перебування президентки а посаді може підірвати верховенство закону та безпеку в країні.

Скандал посилився після того, як Кастро наказала припинити дію угоди про екстрадицію зі США. Ця угода раніше використовувалася для притягнення до відповідальності її консервативного попередника, який був засуджений у Нью-Йорку за звинуваченнями, пов'язаними з великомасштабною торгівлею кокаїном.

Відео, опубліковане Insight Crime та Univision, показує зустріч Карлоса Селайї, брата чоловіка Кастро, з лідерами наркокартелю Los Cachiros у 2013 році. На відео торговці пропонують гроші на виборчу кампанію Кастро незадовго до її поразки на попередніх президентських виборах.

Сам Селайя підтвердив факт зустрічі, але заперечив, що знав про причетність цих людей до наркоторгівлі, і стверджував, що не отримував жодних коштів. Він також подав у відставку з посади конгресмена.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік у березні Гондурас офіційно розірвав відносини Тайванем, дипломатам Тайбею довелось покинути посольство.

 

Головне