Порушення конституційного права: в Раді пообіцяли не обмежувати доступ чоловіків до другої вищої освіти

Порушення конституційного права: в Раді пообіцяли не обмежувати доступ чоловіків до другої вищої освіти

Мобілізувати чоловіків 25 років і більше, які навчаються в закладах освіти на денній чи дуальній формі, наразі не планують. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

За його словами, змінитися це може лише після ухвалення відповідного рішення на рівні законодавства.

"Чи можуть мобілізувати чоловіків 25+ років, які навчаються в закладах освіти? Станом на зараз, якщо вони навчаються на денній чи дуальній формі - не можуть. 

Чи може це бути змінено? Може, якщо Генштаб, або Міноборони, або Комітет нацбезпеки і оборони ВР приймуть таке рішення та ініціюють зміни в законодавство про мобілізацію. Це не порушить конституційне право на освіту, але дасть можливість їх мобілізувати", - пояснив парламентар.

Також він додав, що питання доцільності другої вищої освіти для чоловіків може вирішити лише Верховна Рада та Міносвіти.

"Наш комітет і МОН не будуть ініціювати жодних обмежень по доступу чоловіків до другої, третьої чи будь-якої наступної освіти, тому що це порушення конституційного права на освіту", - наголосив Бабак.

Як повідомляли "Ми-Україна", раніше представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що в Україні близько 60 тисяч чоловіків вирішили уникнути мобілізації шляхом отримання другої вищої освіти.

Головне