Португалія передала Україні шість пожежних гелікоптерів Ка-32

Португалія передала Україні шість пожежних гелікоптерів Ка-32

Португалія завершила передачу Україні шести пожежних гелікоптерів Ка-32, придбаних у 2006 році в росії.  Остання вантажівка з частинами вертольота вирушила в Україну 6 вересня.

Про це повідомляє португальський портал SAPO з посиланням на Міністерство оборони Португалії.

У жовтні 2022 року міністр оборони Португалії пообіцяла передати Україні Ка-32, які на той момент не мали ліцензії на польоти, а один з них був несправний.

Після більш ніж року очікувань обидві сторони нарешті узгодили передачу. Спочатку Лісабон чекав на підтвердження від Києва, а Україна — на початок передачі від Португалії. Зрештою, Україна погодилася прийняти гелікоптери без ремонту.

“Після тривалого періоду невизначеності та переговорів нинішній Уряд (…) погодив транспортування гелікоптерів з українською владою, зокрема з українським посольством у Лісабоні та українським Міністерством оборони”, – йдеться в заяві португальского Міноборони.

Довідка.

Ка-32 - радянський багатоцільовий гелікоптер, розроблений на основі військового Ка-27. Він відомий своєю маневреністю, стабільністю та надійністю, і широко використовується в росії та країнах пострадянського простору для гасіння пожеж, рятувальних операцій, вантажних перевезень і будівництва.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, російські безпілотники в ніч на 8 вересня атакували Україну, одна з груп дронів-камікадзе порушила повітряний простір Румунії.

Головне