Попри обіцянки Мадуро: Венесуела нарощує сили біля кордону з Гаяною

Попри обіцянки Мадуро: Венесуела нарощує сили біля кордону з Гаяною

Попри домовленість щодо незастосування сили у вирішенні питання щодо давнього територіального конфлікту Венесуела суттєво посилила свою військову присутність на кордоні з Гаяною. Йдеться про суперечку між двома країни стосовно багатого на нафту гаянського регіону Ессекібо

Свіжі супутникові знімки Maxar, як пише CNN, демонструють розширення операцій на військовій базі ЗС Венесуели, що розміщена на острові Анакоко, кий межує з Гаяною. На світлинах видно, що нещодавно Каракас розчистив низку ділянок тропічного лісу. Також на фото модна роздивитися нову інфраструктуру та більшу кількість бронетехніки, ні була раніше. 

Режим Мадуро власне і не приховував цього процесу. У пропагандистських роликах, які транслювались армією у соцмережах, показувались роботи із розчищення нових територій бульдозерами та перекидання легких танків, БМП і транспортного гвинтокрила Мі-1.

"(Розширення бази), що проводиться 11-ю бронетанковою бригадою спільно з шостим інженерним корпусом венесуельської армії, покращує систему реагування FANB у цьому важливому прикордонному районі зі штатом Гуаяна-Ессекібо і унеможливлює будь-які непередбачені обставини, які можуть нести загрозу для Республіки", - йдеться у повідомленні армії Венесуели.

Нарощування активності поблизу кордону підтвердив також американський аналітичний Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Нагадаємо, на початку грудня президент Венесуели Ніколас Мадуро відновив амбіції своєї країни щодо анексії майже трьох чвертей сусідньої Гаяни. Йдеться про багатий на родовища нафти та газу регіон Ессекібо, відкриття яких і стало причиною поновлення територіальних претензій венесуельської влади. Попри застереження Міжнародного суду ООН Мадуро 3 грудня провів народний референдум, під час якого 95% людей віддали свої голоси за встановлення контролю над Ессекібо та створення нового штату у цьому регіоні, а вже 6 числа - він оголосив про заснування спецкомісії із "захисту" спірної території.

Гаяна заявила, що це є кроком до анексії та екзистенційною загрозою для країни. 15 грудня Венесуелі та Гаяні вдалось досягти угоди з Гайаною щодо дипломатичного врегулювання суперечки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на тлі загострення ситуації між сусідами Бразилія взялась за підсилення свого північного кордону. Річ у тім, що ключова автодорога дорога між Венесуелою та Гаяною проходить як раз через її територію.

Головне