Понад 1000 днів посухи: в Каталонії оголосили надзвичайну ситуацію

Понад 1000 днів посухи: в Каталонії оголосили надзвичайну ситуацію

Президент Каталонії Пере Арагонес 1 лютого оголосив про запровадження надзвичайної ситуації на території адміністративного регіону на тлі небувалої посухи. В низці районів опадів не було вже три роки, пише The Guardian. 

Запаси води у Каталонії опустилися нижче рівня 16%. Для того, аби поповнити нестачу в регіоні маж випасти щонайменше 500 мм опадів

За оцінками, щоб заповнити дефіцит, у Каталонії має випасти 500 мм опадів. Запаси води впали нижче 16% — рівня, досить низького, щоб спричинити оголошення надзвичайної ситуації.

Обмеження на використання водних запасів в Каталонії діятимуть упродовж наступних 15 місяців. Буде зупинена роботи громадських та приватних басейнів, виключення зроблено для тих, які працюють у спортивних центрах. Заборона на роботу поширюється також на аквапарки та ковзанки. У містах регіону, зокрема і в Барселоні, більше не поливатимуться парки. На місцевих пляжах не функціонуватимуть ні душі, ні декоративні фонтани.

Жителям Барселони доводиться дотримуватися ліміту у споживання до 200 л води на добу, оскільки якщо його буде перевищено тиск у кранах буде знижений. У такому разі без водопостачання можуть залишитися жителі верхніх поверхів багатоквартирних будинків. 

Аналітики прогнозують, що оскільки обмеження точно діятимуть і влітку - в туристичний сезон - гостям Каталонії, особливо Барселони, це явно не сподобається. Місцева асоціація готельєрів дослідила, що в середньому гість п'ятизіркового готелю у 2016 році використовував 545 літрів на добу, тоді як середньостатистичний каталонець - всього 163 л.

Кліматологи заявляють, що хоча в Іспанії завжди були періоди посухи, але нині вони стають частішими та тривалішими. Водночас в регіоні підвищилась середня температура і скоротились обсяги опадів. 

Нагадаємо, наприкінці січня всю західну третину Австралії накрила "надзвичайна" спека. Місцеве Бюро метеорології оголосило попередження про "екстремальну спеку" для найбільшого штату держави, температура трималась на позначці +40ºС і вище.

Як писав "Ми-Україна" раніше, період з листопада минулого року по жовтень 2023 для Землі став найспекотнішим в історії. Вчені виявили, що 99% людей світу жили цей період у температурних умовах, що перевищували середньостатистичні.

Головне