Польща на кордоні з Білоруссю та Калінінградською областю рф розмістить аеростати: навіщо

Польща на кордоні з Білоруссю та Калінінградською областю рф розмістить аеростати: навіщо

Польща анонсувала розміщення до чотирьох аеростатів Barbara на кордонах з росією та Білоруссю. Ці апарати дозволять виявляти ворожі цілі на великих відстанях, пише місцевий портал Polon.pl.

Ці аеростати завдяки навісній радіолокаційній станції здатні виявляти навіть найдрібніші цілі, серед яки вертольоти, невеликі літаки, дрони, крилаті ракети та інші повітряні загрози на відстані понад 300 км. Це рішення дозволить усунути проблему так радіолокаційного горизонту, що виникає в результаті кривизни землі. Видання пояснює, що радар, встановлений на землі, має досить обмежені можливості виявляти цілі, що летять на малих висотах.

Аеростати - це великі повітряні кулі, які можуть підійматися на висоту понад 4000 метрів. До певної визначеної локації їх "прив'язують" тросами і кріпленнями. Кожен такий апарат оснащений спецрадаром, який завдяки розміщенню високо над землею може виявляти цілі, що рухаються на низьких висотах.

Попередньо, перші аеростати мають бути готові за 14 місяців від моменту підписання контракту. Ймовірними постачальниками радіолокаційного обладнання розглядаються Lockheed Martin, Textron або Northrop Grumman.

У польському оборонному відомстві вже показали, де саме планують застосовувати аеростати.

Нагадаємо, командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв не виключає, що найманці “Вагнера” можуть чинити провокації на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою. На його переконання, “вагнерівці”, заручившись підтримкою білоруського комітету держбезпеки та російського ФСБ, здійснюватимуть спроби виявити “слабкі” ділянки на кордоні. Дестабілізаційні дії, за його словами, будуть спрямовані на порушення постачань Києву військової допомоги від західних союзників та партнерів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за даними Опендатабот, 2,4 млн українців виїхали та не повернулися до України від початку великої війни. Іноземці навіть під час війни більше в’їжджають, аніж залишають територію нашої країни.

Головне