Поліція викрила нелегальний НПЗ у Дніпропетровській області

Поліція викрила нелегальний НПЗ у Дніпропетровській області

У Дніпропетровській області поліція викрила підпільний нафтопереробний завод, який щомісяця заробляв на махінаціях з пальним до 30 млн гривень.

Про це повідомила прес-служба Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції. Як зазначається, до злочинного угруповання входило 10 осіб – організатори підпільного нафтопереробного заводу, власники автозаправних станцій та комерційних структур. 

"На виробничих потужностях НПЗ фігуранти виготовляли до 500 тонн фальсифікованого пального на місяць. Збували його через мережу АЗС та підприємствам реального сектору економіки", - йдеться в повідомленні.

При цьому під час обшуків у ділків вилучили понад 850 тонн нафтопродуктів та обладнання на майже 95 млн грн. Також було вилучено понад 110 млн грн у різній валюті. Обшуки провели на території Дніпропетровської, Київської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Кіровоградської, Житомирської областей та у Рівне, за місцями мешкання фігурантів, в автомобілях, які їм належать, офісах підприємств, НПЗ та автомобільної бази, а також в місцях збуту фальсифікованого пального. 

За попередніми даними, сировину для пального ділки викрадали з нафтопроводів та поставляли до нелегального заводу. Надалі, після переробки нафти, для збільшення октанового числа додавали до сировини розчинники невідомого походження, зокрема ті, які заборонено використовувати у виробництві пального в Європі та Україні, адже такі компоненти є небезпечними для життя та здоров’я громадян.

З метою маскування діяльності керівництво НПЗ укладало фіктивні договори з підконтрольними комерційними структурами. Останнім продавали компоненти палива, хоча фактично їх використовували для виготовлення фальсифікату. Крім того, аби приховати реальні прибутки, вносили до фінансової звітності недостовірні дані.

Фальсифіковане пальне також збували за підробленими документами під виглядом якісного через мережу АЗС, використовуючи ланцюг підконтрольних товариств як фіктивних постачальників підакцизної продукції. Також реалізовували підприємствам реального сектору економіки, зокрема й державним.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, слідчі СБУ викрили одну з київських компаній, яка співпрацювала з “Росатомом” навіть після повномасштабного вторгнення рф в Україну та запровадження проти агресора санкцій. Йдеться про фірму-монополіста у сфері трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

Головне