Погрожували відрізати кінцівки, щоб "віджати" бізнес: СБУ затримала рекетирів на Запоріжжі

Погрожували відрізати кінцівки, щоб

Служба безпеки України затримала у Запорізькій області групу рекетирів, які погрожували відрізати кінцівки автоперевізникам, щоб "віджати" їхній бізнес. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У Службі безпеки зазначили, що рекетири певний час тероризували жителів Запоріжжя і хотіли "віджати" увесь бізнес пасажирських перевізників у регіоні.

"Щоб "підім’яти" під себе місцеві автопідприємства, учасники банди здійснювали розбійні напади на власників автобусів та їхніх водіїв. Під час розбою фігуранти вимагали з потерпілих сплачувати регулярну "данину" за подальше "невтручання" у комерційну діяльність. Зловмисники діяли з особливою жорстокістю, використовуючи ножі та іншу холодну зброю. У разі відмови платити їм гроші – погрожували жертвам та їхнім сім’ям насильством та фізичною розправою, а також підпалом автівок та осель", - йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, одному з автоперевізників зловмисники погрожували відрізати вуха та пальці за відмову віддавати їм "відсоток" з його прибутків.

Членами злочинного угруповання були п’ятеро мешканців Запоріжжя. Частина з них раніше вже притягувалася до відповідальності за тяжкі злочини.

Зловмисників затримали "на гарячому" при спробі нанесення тілесних ушкоджень керівнику місцевого автопідприємства. У їхній помешканнях та автомобілях провели обшуки і вилучили:

  • незареєстровану вогнепальну та холодну зброю;
  • чорнові записи з відомостями про потерпілих та майбутні об’єкти нападу;
  • великі суми готівки.

Усім п'яти фігурантам оголосили підозру за ч. 2 ст. 206 Кримінального кодексу України (протидія законній господарській діяльності за попередньою змовою групою осіб з погрозою вбивства та заподіяння тілесних ушкоджень з пошкодженням чи знищенням майна). Чотирьох з них вже відправили за ґрати.

Як повідомляли "Ми-Україна", співробітники правоохоронних органів викрили у Івано-Франківську групу осіб, які займалися рекетирством та вимагали у підприємця неіснуючі борги.

Головне