"Плавучі сади" та буї з лезами: Естонія анонсувала посилення захисту водного кордону з рф

Естонія оголосила про наміри посилити свою прикордонну інфраструктури на водній частині кордону з росією. У планах встановлення "плавучих садів" та систем буїв, на деяких ділянках з лезами. 

Про це повідомив заступник голови Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії Вейко Коммусаар, пише ERR.

Реалізація цього проєкту стартує у 2025 році та триватиме упродовж трирічного період. Його вартість оцінюється в 1 мільйон євро. Головна ціль - посилити безпеку та запобігти нелегальному перетину кордону. Протяжність спільного кордону Естонії та рф становить 338 км і лише 135 км з нього проходять суходолом.  

В межах проєкту буде протестовано два типи конструкцій: 

  • Перша - це велика система з'єднаних буїв, закріплених на дні водойми. 
  • Друга - спрощені "плавучі сади" на понтонах, які підніматимуться та опускатимуться в залежності від рівня води у водоймі.

"Система побудована таким чином, що якщо хтось спробує перетнути цю водну інфраструктуру, від його човна чи транспортного засобу не залишиться нічого особливого. У дуже складних місцях є такі системи, на яких навіть є різальні леза", - розповів Комумусар. 

Він зауважив, що якщо заплановані проєкти будуть успішними, особливо в зимовий період, такі ж безпекові заходи у себе можуть запровадити і країни-сусідки.

Видання пише, що досі для захисту морського кордону використовувались лише буї. Однак цього річ у травні російські прикордонники вкрали з річки Нарва 24 таких сигнальних поплавка і досі їх не повернула. Російська сторона запевняє, що буї перебували на їх території. На тлі цього конфлікту Естонія запропонувала росії спільно виміряти дно річки однак Москва не погодилась.

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця парламент Естонії визнав депортацію кримських татар в 1944 році актом геноциду.

Головне