Південна Корея призупинила військову угоду з КНДР від 2018 року через порушення

Південна Корея призупинила військову угоду з КНДР від 2018 року через порушення

Південна Корея призупинила військову угоду з КНДР від 2018 року через порушення - Північна Корея проігнорувала попередження Сполучених Штатів і запустила шпигунський супутник.

Про це повідомила інформаційна агенція Reuters. Північна Корея порушила "Всеосяжну військову угоду", яку дві країни уклали в 2018 році. після цього Південна Корея змушена була посилити спостереження на своєму кордоні.

Пакт імж країнами мав призвести до зниження напруженості між ними. Водночас критики закликали скасувати дію угоди, бо вона сприяла послабленню захисту кордону Південної Кореї, поки КНДР продовжували порушувати умови.

Пхеньян у вівторок, 21 листопада, вивів на орбіту свій перший супутник-шпигун. На світлинах, які публікували державні ЗМІ, лідер КНДР Кім Чен Ин спостерігав за запуском ракети з бази. Кім також був проінформований про роботу супутника в Центрі управління космічного агентства в Пхеньяні. Він мав можливість переглянути фотографії американських військових об’єктів, включаючи базу ВПС США Андерсен.

Кім, як передають державні північнокорейські ЗМІ, підкреслив необхідність у більшій кількості розвідувальних супутників на різних орбітах. Це надасть його збройним силам "велику кількість цінної інформації про ворога в режимі реального часу та сприятиме подальшій оперативній позиції". Запущений супутник-шпигун почне свою розвідувальну місію 1 грудня.

Крім того, Північна Корея після запуску супутника випустила невизначену балістичну ракету в бік моря на схід від Корейського півострова. Проте запуск був невдалим.

Водночас міністри закордонних справ Великої сімки ("G7") Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів та Європейського Союзу засудили запуск супутника-шпигуна. Вони закликали до "негайної, єдиної та жорсткої" міжнародної реакції, зокрема з боку Ради Безпеки ООН. Також у заяві G7 вчергове засудили поставки зброї Північною Кореєю до російської федерації та висловили глибоке занепокоєння через потенційну передачу Пхеньяну технологій, які пов’язані із ядерною зброєю чи балістичними ракетами.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російський президент Володимир Путін, ймовірно, пообіцяв своєму колезі з КНДР Кім Чен Ину допомогти із запуском супутника в обмін на озброєння та боєприпаси

Головне