Підліток на Миколаївщині заробляв на фейковому “мінуванні” шкіл

Підліток на Миколаївщині заробляв на фейковому “мінуванні” шкіл

Поліцейські Миколаївщини затримали неповнолітнього мешканця Кам’янського, який заробляв на сватингу та доксингу, пропонуючи фейкові повідомлення про надзвичайні випадки та оприлюднення особистої інформації.

Про це повідомляє головне управління Національної поліції в Миколаївській області.

Оперативники кіберполіції спільно зі слідчими та кримінальними аналітиками викрили злочинну діяльність неповнолітнього, який через інтернет пропонував послуги сватингу та доксингу. За даними поліції, підліток розсилав неправдиві повідомлення про замінування та збирав інформацію про людей для подальшого кібербулінгу.

У травні 2024 року хлопець надіслав фейкове повідомлення про замінування на електронну пошту одного з навчальних закладів Миколаєва. Поліція не знайшла жодних вибухових пристроїв. Попри спроби анонімізації, правоохоронці встановили його місцезнаходження та вилучили компʼютерну техніку, підтвердивши його причетність до злочину.

Слідчі дії тривають, поліція перевіряє причетність підлітка до інших аналогічних злочинів та його можливих спільників. Відпрацьовується версія співпраці з агентами країни-агресора.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 КК України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності).

“Водночас закликаємо громадян утриматися від умисного надання неправдивих відомостей до правоохоронних органів. За вчинення цього злочину передбачено покарання – до восьми років позбавлення волі”, - йдеться у повідомленні.

Довідка.

Сватинг - це злочинний вид онлайн-переслідування, який полягає у введенні в оману екстрених служб, з метою спрямувати їх до будинку жертви.

Доксинг - це зловмисне збирання та публікація приватної або ідентифікуючої інформації про людину чи організацію без їх згоди.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Київський районний суд Одеси обрав запобіжний захід командувачу Сил територіальної оборони "Південь" у вигляді застави у розмірі 2 мільйонів гривень.

Головне