Під'єднані та працюють на повну: в Україні запущені всі енергоблоки АЕС

Під'єднані та працюють на повну: в Україні запущені всі енергоблоки АЕС

В Україні станом на ранок 20 листопада на повній потужності працюють усі дев'ять реакторів атомних електростанцій, які знаходяться на підконтрольній українській владі території країни. В "Енергоатомі" відзвітували про дострокове завершення ремонтних робіт не енергоблоках.

"Це надзвичайно важливо, оскільки саме атомна генерація забезпечує понад 55% потреб країни в електроенергії. Це найбільш стійка та стабільна генерація, яка дала можливість вистояти нашій енергетичній системі минулої зими", - прокоментував очільник Міненерго Герман Галущенко.

Міністр наголосив на тому, що українським фахівцям вдалось перевести енергоблоки ВВЕР 440, які раніше працювали на паливі російського виробництва, на американське. Нині ці реактори використовують паливо Westinghouse, яке виробляється на потужностях компанії у Швеції. Цей крок "поставив крапку в монополії росії на цьому сегменті ринку ядерного палива".

Як відомо, Україна має намір за 2-3 роки налагодити власне виробництво контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Передача таких ємностей нам від США вже заощадило нам близько 150 млн доларів за рахунок відмови від вивозу палива в росію, їх як раз вистачить на найближчі роки.

Нагадаємо, Україна неодноразово закликала міжнародну спільноту запровадити санкції проти російського держхолдингу "Росатом". Втім поки що обмежувальних заходів проти нього введено не було - проти виступають одразу декілька країн. Так, напередодні, 19 листопада, стало відомо, що Словаччина виступила проти включення ядерного палива до європейських санкцій для росії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 14 листопада Москва та Будапешт офіційно узгодили та підписали графік зведення АЕС "Пакш-2" на території Угорщини. Очікується, що станція буде введена в експлуатацію на початку 2030-х років.

 

 

Головне