Під час удару по Києву 7 лютого рф застосувала гіперзвукову ракету 3М22 "Циркон", – експертиза

Під час удару по Києву 7 лютого рф застосувала гіперзвукову ракету 3М22

Під час ракетного удару по Києву у середу, 7 лютого, російська армія застосувала протикорабельну гіперзвукову крилату ракету 3М22 "Циркон".

Про це свідчать висновки експертизи, під час якої проаналізували маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї, повідомили фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Фахівець Олександр Рувін розповів, що цю ракету ворог спрямував у зону, де немає військових об’єктів. Внаслідок цього постраждали цивільна інфраструктура та мирні мешканці міста.

3М22 "Циркон" є протикорабельною гіперзвуковою крилатою ракетою, яка була прийнята на озброєння росією лише рік тому, у січні 2023 року. Росіяни повідомляли, що дальність ракети становить 600-1500 км, швидкість до 8-9 Мах, маса бойової частини близько 300-400 кг, а її довжина 8-10 м.

Мікроелектроніка в уламках ракети збереглась погано та майже не піддається аналізу внаслідок фізичних пошкоджень. При цьому фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, але експерти заявили, що зброя не відповідає тактико-технічним характеристикам, про які заявляли росіяни. Маркування на уламках також вказують на дату виробництва компонентів зброї. Йдеться про 2023-2024 роки. Таким чином ракета була зібрана нещодавно.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати Америки продовжують надавати Україні військову допомогу. Зокрема йдеться про ракети для систем протиповітряної оборони. Попри обмежене фінансування певну допомогу Україні США все ж надають.

Головне