Перезапуск росіянами ЗАЕС може обернутися ядерною катастрофою, - Greenpeace

Перезапуск росіянами ЗАЕС може обернутися ядерною катастрофою, - Greenpeace

росія запланувала перезапустити роботу окупованої української Запорізької АЕС, офіційно попередивши про свої плани МАГАТЕ. Водночас такі дії загарбників можуть досить швидко призвести до ядерної катастрофи на об'єкті, розповів в ефірі марафону"Єдині новини" спеціаліст з ядерних питань Greenpeace Шон Берні. 

"В останні місяць ми бачили сигнали, що "Росатом" планує перезапустити Запорізьку АЕС. В документі, який було передано МАГАТЕ минулого тижня російський уряд відкриває свої плани щодо будівництва нової насосної станції на ЗАЕС... оскільки росіяни знищили Каховський резервуар. Вода з нього охолоджувала ЗАЕС", - зазначив він.

За його оцінкою, ймовірно, окупанти збирається перезапустити в роботу один з енергоблоків до грудня цього року.

"У звітах МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС останніми місяцями Агентство не прийняло позиції проти перезапуску. Вони кажуть, що це, можливо не добра ідея і мають бути вжиті заходи безпеки. Ідея в тому, що "Росатом" запевняє, що це все буде безпечно, що вони роблять ремонті роботи на станції тозо, але це все брехня", - наголосив фахівець. 

Він нагадав, що український навчений та досвічений персонал на станції не працює, час від часу АЕС повністю знеструмлюється, тобто на об'єкті вже давно немає безпечних умов. А із перезапуском рівень безпеки стане ще нижчим.

"Може трапитися катастрофа уже швидко, а у росіян немає фахівців, яким ми довіряємо. Ми не віримо "Росатому" та російському регулятору, ми не віримо у те, о вони можуть безпечно працювати в Україні", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хотів би сказати, що ЗАЕС не може повторити долю "Фукусіми", але це не так, - Котін

Як писав "Ми-Україна" раніше, на всіх шести енергоблоках Запорізької АЕС добігає кінця термін експлуатації ядерного палива. Чим це загрожує пояснив керівник "Енергоатома" Петро Котін. 

Головне