Ми ступаємо на незвідану територію: на жодній АЕС у світі ще не перевищувався термін експлуатації ядерного палива

Ми ступаємо на незвідану територію: на жодній АЕС у світі ще не перевищувався термін експлуатації ядерного палива

На всіх шести енергоблоках Запорізької АЕС добігає кінця термін експлуатації ядерного палива. Чим це загрожує в ефірі марафону "Єдині новини" розповів керівник "Енергоатома" Петро Котін. 

"Це одна з проблем, яка додалась останнім часом. Ресурс частини палива, яке було завантажене ще у 2017 році на сьогодні відповідно до технічної специфікації становить шість років. Ми входимо на невідому територію, там де ніхто ще не був, тому що ніхто не перевищував ці терміни.... Можливо воно ще придатне для експлуатації, але це потрібно перевірити. Ці висновки потрібно, щоб зробила компетентна організація - виробник палива. На сьогодні це зробити неможливо тому що доступу до цього палива", - зазначив він. 

Котін заявив, що єдиним вирішенням ситуація є виведення російський військ з території ЗАЕС та повернення її під контроль легітимного оператора. Після цього фахівці "Енергоатома" приведуть її до ладу і "світ буде спати спокійно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 38 років Чорнобильській трагедії: чому сталась аварія та які її наслідки

Як писав "Ми-Україна" раніше, у роковини Чорнобильської катастрофи в "Енергоатомі" нагадали, з якими безпековими викликами щоденно стикається окупована росіянами Запорізька АЕС. Одним з них є "ядерщики"-дилетанти, якими росіяни замінили професійний український персонал. Не менш загрозливою ситуація є і з зовнішнім живленням станції. Кожен блекаут є першим етапом аварії, яка була на "Фукусімі". На період окупації ЗАЕС пережила вже вісім повних знеструмлень, коли дизель-генератори були останнім захистом від плавлення палива.

Головне