Переговори в ЄС розпочинаються: нові деталі 12-го пакету санкцій ЄС проти Росії

Переговори в ЄС розпочинаються: нові деталі 12-го пакету санкцій ЄС проти Росії

У Європейському Союзі готові розпочинати переговори щодо ухвалення нового 12-го пакету санкцій проти росії внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

Водночас стали відомі нові деталі про російську продукцію, щодо якої європейські країни мають наміри ввести ембарго, пише Польське радіо. Як зазначається, наразі до 27 країн ЄС були надіслані пропозиції щодо санкцій, які вони мають одностайно затвердити.

Проти російських діамантів ембарго буде вводитися поступово. Зокрема, з січня 2024 року набуде чинності заборона на імпорт природних алмазів, а з березня ще й оброблених. Вже у вересні буде введене повне ембарго на діаманти. Для більш ефективного усунення російських діамантів зі світового ринку країни ЄС планують ввести механізм відстеження та ідентифікації продукції.

Крім того, у 12 пакеті санкції збираються заборонити скраплений газ з рф. Таке ембарго стало вимогою Польщі та країн Балтії протягом тривалого часу. Однак раніше Європейська комісія не планувала вводити такі обмеження.

Також ЄС прагнуть і надалі обмежувати ціни на російську нафту, яку продають за межами Євросоюзу. Під заборону пропонують ввести й іншу продукцію, яка допомагає росії продовжувати загарбницьку війну в Україні. Йдеться про компоненти військових систем, наприклад, літієві батареї та хімікати, а також деталі до дронів.

Під санкціями опиняться компанії з Китаю, Ірану, Узбекистану, Казахстану, Об’єднаних Арабських Еміратів та Сирії, які допомагають рф обходити санкційні обмеження. Співпрацювати з ними стане заборонено.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, США перевіряють 100 суден, які могли порушувати нафтові санкції проти росії.

Головне