Останній шанс для Ассанжа: сьогодні суд розпочне слухання, які визначать долю засновника Wikileaks

Останній шанс для Ассанжа: сьогодні суд розпочне слухання, які визначать долю засновника Wikileaks

У засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа залишився останній шанс відвернути свою екстрадицію з Великої Британії до США, де йому за сукупністю звинувачень загрожує 175 років за ґратами. У вівторок, 20 лютого, Високий суд Лондона розпочне розгляд його вирішальної апеляції, пише Reuters. 

Його боротьба в британських судах триває вже понад 13 років. У разі якщо суд, під час цього дводенного засідання, винесе рішення не на користь Ассанжа, це може стати початком процесу екстрадиції засновника WikiLeaks до США. 

Американська правоохоронна система прагне притягти до відповідальності 52-річного Ассанжа за 18 пунктами звинувачення, пов'язаними з оприлюдненням сайтом WikiLeaks величезного масиву конфіденційних військових звітів США та дипломатичних телеграм. Прокурори наголошують, що ці публікації поставили під загрозу життя американських агентів і злочинам Ассанжа "немає виправдання".

Судові баталії засновника WikiLeaks стартували ще у 2010 році. Після того продовж семирічного періоду Ассанж ховався від правосуддя у лондонському посольстві Еквадору, однак вже у 2019 році його кинули до в'язниці за порушення умов звільнення під заставу. Від того часу він досі перебуває у тюрмі в Лондоні. 

Спочатку британський суд блокував екстрадицію Ассанжа у США, побоюючись що там він може вчинити самогубство, проте у 2022 році рішення було прийнято. Під час судового засідання 20-21 лютого адвокати чоловіка намагатимуться його оскаржити. 

 Як писав "Ми-Україна" раніше, у лютому у США до 40 позбавлення волі засудили колишнього співробітника ЦРУ Джошуа Шульте. Його визнали винним у передачі надсекретних матеріалів американської розвідки проєкту WikiLeaks.
 

Головне