Організував втечу ухилянтів за кордон: ексзаступнику голови Служби судової охорони оголосили про підозру

Організував втечу ухилянтів за кордон: ексзаступнику голови Служби судової охорони оголосили про підозру

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому заступнику голови Служби судової охорони. Він організував декілька каналів для втечі ухилянтів за кордон.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, експосадовець створив в Україні фейковий благодійний фонд та понад 30 нібито волонтерських організацій.

Від "імені" таких установ фігурант оформлював військовозобов'язаних як міжнародних перевізників гуманітарних вантажів. Так він сприяв в ухиленні від мобілізації та нелегальному виїзду за кордон чоловіків.

Його "схема" діяла у восьми регіонах: Київській, Львівській, Хмельницькій, Волинській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Одеській областях. Вартість своїх "послуг" він оцінював від 2 до 5 тис. доларів. Сума також залежала від терміновості "поїздки" за кордон.

Сам фігурант у березні 2023 року втік до однієї з європейських країн як волонтер. Таким чином він намагався сховатися від правоохоронних органів.

При цьому посадовця було звільнено зі Служби судової охорони в 2021 році через причетність до корупції. Після початку повномасштабного вторгнення він вирішив "заробити" на ухилянтах.

Для створення організацій та оформлення фейкових документів фігурант використовував власні зв’язки серед знайомих в держустановах. Слідчу СБУ повідомили ексчиновнику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, від початку запровадження в Україні воєнного стану правоохоронними органами було викрито більш як 280 злочинних груп, які за гроші обіцяли вивезти чоловіків за кордон. 

Головне