Організувала фейковий референдум під час окупації Чорнобаївки: затримано колаборантку

Організувала фейковий референдум під час окупації Чорнобаївки: затримано колаборантку

Служба безпеки України заявила про затримання колаборантки, яка організувала фейковий референдум під час окупації Чорнобаївки Херсонської області. Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі.

Як зазначається, зловмисницею є 36-річна мешканка села Чорнобаївка. Після захоплення населеного пункту росіянами вона пішла з ними на співпрацю. Завдяки цьому вона отримала призначення до складу створеного загарбниками місцевого "виборчкому", а також певні "привілеї" щодо вільного пересування по території захопленого району.

На своїй "посаді" жінка виконувала вказівки росіян щодо проведення фейкового плебісциту восени минулого року. Вона мала обходити будинки мешканців Чорнобаївки та агітувати їх взяти участь у псевдореферендумі. Людей переконували "проголосувати" на користь росії.

Іноді під час таких "обходів" її супроводжували озброєні російські військові. Їх роль полягала у залякуванні людей та "вибиванні" з них "підписів" на підтримку росії.

Після звільнення правобережжя Херсонщини українськими війська жінка довго переховувалася. Однак наразі її затримали. Їй повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Наразі вона перебуває під вартою. Фігурантці загрожує до 10 років позбавлення волі.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Запоріжжі затримали двох російських агенток ФСБ. Вони "полювали" на українську протиповітряну оборону та "зливали" персональні дані військових Збройних сил України.

Головне